Sagoslottet

Ett ställe som fascinerat mig är Tjolöholms Slott i Kungsbacka på Västkusten. I somras fick jag tillfälle att tillbringa några dagar där jag bodde i den mysiga Grindstugan.
Allt andas Arts & Crafts här kring detta slott som ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod färdigt 1904. Wahlman fick uppdraget efter att ha skickat in sitt bidrag ”Hobgoblin” till en arkitekttävling. Bidraget kom två i tävlingen men han fick ändå uppdraget. I boken ”A Woman´s Achievement” av Anne Sumner kan man följa arbetet med uppförandet av slottet genom korrespondens mellan byggherren eller rättare sagt kvinnan, Blanche Dickson, och arkitekten. Blanche hade Skotskt påbrå och slottet är starkt influerat av den Brittiska Arts- and Craftsrörelsen med äkta material och konsthantverk av högsta kvalitet. ”Hobgoblin” är verkligen som från en saga, som de där slotten jag ritade när jag var liten.
Om ni vill få en liten bit England på närmare håll så gör ett besök till Tjolöholm. Där kan man också äta gott och bo i trevliga stugor. Det finns också otroligt fina stigar runt halvön perfekt för en jogg med bad i havet. Den här sommaren, 2017, har de också en speciell utställning med originalkostymerna från Downton Abbey.  Det finns mycket intressant att läsa om slottet och om arkitekten, jag nämner några böcker nedan. Wahlman blev sedan en arkitekt ”på modet” och jag har stött på hans arkitektur på flera ställen här hemma i Närke, bl a inredningar på Myrö Slott och vid Trystorps Säteri.
 
SAMSUNG CSC
Tudorslottet
SAMSUNG CSC
Man får inte fotografera på visningarna men jag tog detta i smyg i entréhallen.. Väggmålningen The Dreamer and Sorrow av Albert Eldh 1903

Liberty
Den här interiören är från varuhuset Liberty i London,
men skulle kunna varit en av Wahlmans dekorationer
i Tjolöholm. De dyker upp i inredningen, på möblerna, på
fasaden.. Fabeldjur, en säl, en apa. Man vill gå in
i den här världen många gånger för att kunna se allt.
Wahlman var verkligen en allkonstnär,
med känsla för detaljerna.

SAMSUNG CSC
Min resekamrat, väntar tålmodigt.
SAMSUNG CSC
Trädgården, mot havet
SAMSUNG CSC
Grindstugan
SAMSUNG CSC
Den lilla hallen i Grindstugan
SAMSUNG CSC
Honeysuckle från William Morris, i soffan

Tjolöholm

Boken om Tjolöholm av Anne Sumner

 

 

Wahlman_1

Allkonstnär i ”hemtrefnadens” tid, Johan Knutsson

Wahlman_2

Hantverkare i ”hemtrefnadens” tid, Johan Knutsson

 

 
 

One thought on “Sagoslottet”

  1. Vilken trevlig läsning! Tjolöholms slott är verkligen fantastiskt och väl värt ett besök. Som barn/ ungdom boendes i Norra Halland var jag där flera gånger per säsong. Att bara gå runt o insupa atmosfären var en av mina hobbies. Precis som du säger fick man alltid syn på någon ny detalj när man gick en visningsrunda och självklart påverkade inredningsstilen och etsade sig fast som ett slags ideal. Många nostalgiska minnen. Det blir absolut minst ett besök i sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *